Gå til indhold
Genbrugsglas i nye rammer i Upcycle Studios i Ørestad Syd
Genbrugsglas i nye rammer i Upcycle Studios i Ørestad Syd

Pressemeddelelse -

Nordjyske vinduer får ny udsigt i København

Vinduesglas fra almene boliger i Aalborg finder nu vej til Upcycle Studios i Ørestad Syd, hvor Arkitektgruppen og NREP i samarbejde med Lendager Group opfører 20 unikke rækkehuse. Fokus i byggeriet er at genanvende flest mulige byggematerialer og samtidig opretholde en byggestandard, der lever op til kravene for bygningsreglementet 2020.

Ord som energioptimering, bæredygtighed, genbrug og nu også upcycling bliver flittigt brugt i forbindelse med nye byggerier i Danmark. Men hvordan foregår det egentlig i praksis? Upcycle Studios i Ørestad Syd på Amager er et godt eksempel på et upcycling byggeri. Her bruges bl.a. frasorteret træ fra eksklusive gulvproducenter til både facader, vægge, gulve, fodpaneler og trappetrin. Der støbes med genbrugsbeton. Og størstedelen af projektets vinduer stammer fra almene boliger i Aalborg, hvor Himmerland Boligforening netop har gennemført en stor ejendomsrenovering på Henning Smits Vej. De brugte vinduesglas får nu nyt liv i Upcycle Studios.

”I øjeblikket repræsenterer affaldsmaterialer en værdi meget tæt på nul. I Upcycle Studios giver vi gamle byggematerialer nyt liv uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, pris eller æstetik. Det er ikke kun en økonomisk og konkurrencemæssig fordel for bygherrer, entreprenører og arkitektvirksomheder - det reducerer også CO2-udledningen i konstruktionsfasen væsentligt”, siger Anders Lendager - CEO og grundlægger af Lendager Group

Upcycling af byggematerialer foregår dog ikke helt uden problemer. Det har bl.a. være en udfordring at finde materialer i store nok partier og af en standard, der er høj nok til, at det ikke går ud over kvaliteten på byggeriet. Og der er en grænse for, f.eks. hvor gamle vinduesglas må være, for at de kan leve op til nutidens og i dette tilfælde fremtidens krav. Kravet for Upcycle Studios er nemlig at leve op til de standarder, der er i bygningsreglementet for 2020. Vinduerne fra Himmerland Boligforening er fra 1999, og de bliver sammenkoblet med nye rammer i en tolags-løsning af Krone Vinduer i Vendsyssel, hvorefter de leveres til byggepladsen.

Ud over Upcycle Studios er NREP og Arkitektgruppen netop gået i jorden med endnu et upcycling projekt i Ørestad Syd, nemlig Ressourcerækkerne med 92 nye boliger. På trods af de udfordringer, der har været, synes Arkitektgruppen, som har bygget boliger i hele Danmark i over 30 år, at upcycling byggerierne er en spændende rejse at være med på.

”Ud over at Upcycle Studios, i kraft af de upcyclede materialer og en fantastisk, spændende arkitektur, bliver et helt unikt byggeri, som vi er stolte af at bygge, er vi også glade for de nye erfaringer, vi gør os i forbindelse med byggeriet. Vi tror på, at upcycling bliver en stor og vigtig del af byggeriet i fremtiden. Derfor bliver erfaringerne fra Upcycling Studios og søsterbyggeriet Ressourcerækkerne meget værdifulde for os”, siger Robin Feddern, adm. direktør i Arkitektgruppen.

Related links

Emner

Kategorier

Regions


Upcycle Studios

Upcycling Studios er 20 rækkehuse i tre plan. Grundtanken bag projektet er at bygge nyt med genanvendte og upcyclede bygningsmaterialer og skabe huse, der bidrager aktivt til boligens energiforbrug. Der er blevet prioriteret bæredygtighed og innovation i udviklingen af projektet; både i forhold til valg af materialer og løsninger. Bygherre er NREP og Arkitektgruppen. Lendager Arkitekter har tegnet byggeriet og Lendager Up har i tæt samarbejde med Norrecco udviklet og produceret de upcyclede byggematerialer. MOE er rådgivende ingeniør. De 20 bæredygtige rækkehuse står færdige i tredje kvartal 2018.

Upcycling generelt

Upcycling af materialer reducerer byggeriets CO2-aftryk markant. Upcycling går kort fortalt ud på at genanvende byggematerialer, men i modsætning til traditionel genbrug, omdannes det eksisterende materiale og tilføres yderligere værdi, som ideelt set resulterer i en længere levetid for produktet.

Arkitektgruppen

Arkitektgruppen blev etableret i 1986, og siden er der sket en del. Udgangspunktet er dog det samme: at skabe attraktive bolig- og erhvervsbyggerier, som afleveres til den aftalte tid, pris og kvalitet. Og altid med omtanke for investorerne, nærmiljøet og de mennesker der skal bo og arbejde i bygningerne. I dag er Arkitektgruppen en af de vigtigste aktører i branchen med over 6.000 boliger bag sig. Og CVR-nummeret er i øvrigt stadig det samme som før finanskrisen. Soliditet og kontinuitet er nemlig nøgleord. Det handler om, at vi ikke bare er en boligfabrik, men en virksomhed, der skaber plads. Hjem, der er bygget til mennesker og skabt med omtanke. Og af en kvalitet, der kan tåle livet.

NREP

NREP blev stiftet i 2005 og er i dag en ledende kapitalforvalter inden for fast ejendom i Norden. Selskabet har siden starten gennemført mere end 200 ejendomsopkøb samt udviklingsprojekter i Norden og forvalter i dag aktiver for cirka DKK 25 milliarder. Selskabet har kontorer i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Lendager Group

Lendager Group er førende indenfor bæredygtige løsninger i arkitekturen og organisationer. Virksomheden beskæftiger i dag over 40 medarbejdere på tværs af Lendager Groups tre virksomheder: Lendager Arkitektur, Lendager Upcycling og The Circular Way by Lendager Group. Lendager Group rykker konstant grænserne for bæredygtighed på tværs af brancher - og det er virksomhedens målsætning at være med til at reduce­re den globale CO2-udledning samt minimere menneskeskabte klimaforandringer mest muligt. På den måde sikres et bæredygtigt, oplevelsesfyldt, sundt, socialt og økonomisk rumligt samfund for kommende generationer - med ren luft, vand, jord, vedvarende energi og ressourcebevidsthed.

Fakta

Areal: 3000 kvadratmeter

Site: Ørestad, Danmark

Bygherre: NREP og Arkitektgruppen

Hovedentreprenør: Arkitektgruppen

Arkitekt: Lendager Arkitekter

Ingeniør: MOE A/S

Materialeleverandør, upcyclede produkter: Lendager Up og Norrecco A/S

Status: Igangværende

År: Byggeri startet i 2017. Forventes færdigbygget medio 2018. 

Kontakt

Robin Feddern

Robin Feddern

Bestyrelsesformand +45 66 13 33 32

Relateret materiale

Hjem, der er bygget til mennesker og skabt med omtanke. Og af en kvalitet, der kan tåle livet.

AG Gruppen blev stiftet i 1986 og er en full-service ejendomsudvikler, som skaber attraktive bolig- og erhvervsbyggerier, som afleveres til den aftalte tid, pris og kvalitet. Og altid med omtanke for investorerne, nærmiljøet og de mennesker der skal bo og arbejde i bygningerne. I dag er AG Gruppen en af de vigtigste aktører i branchen med 8.000 boliger og erhvervsbyggerier bag sig: Hjem og arbejdspladser som er bygget til mennesker og skabt med omtanke. Og i en kvalitet, der kan tåle livet.

AG Gruppen
Papirmester Allé 20
5250 Odense SV
Danmark