Få vores nyheder på mail

Lars Chr. Lilleholt til rejsegilde på Ressourcerækkerne i Ørestad Syd

Pressemeddelelse   •   Sep 26, 2018 18:00 CEST

Fint besøg til rejsegilde på Ressourcerækkerne, hvor energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt takkede Arkitektgruppen, NREP, og Lendager Group for at tage ansvar og leve op til regeringens visioner på klima- og miljøområdet.

I Ørestad Syd er der fuld gang i byggeaktiviteten. Et af byggerierne skiller sig dog ud med sit helt specielle facade udtryk. Ressourcerækkerne, som består af 29 rækkehuse og 63 lejligheder, opføres nemlig af upcyclede byggematerialer, herunder mursten fra de historiske Carlsberg Bryggerier. I dag kunne byggeriet fejre rejsegilde og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt var med til fejringen af det bæredygtige boligbyggeri.

Murstenselementerne i Ressourcerækkerne stammer fra nedrevne bygninger, og er fra arkitektens hånd sat sammen, så de skaber et facadeudtryk, som mest af alt minder om et kunstfærdigt patchwork af murstenselementer. Den praktiske årsag til den iøjnefaldende æstetik er, at det siden 1960’erne ikke har været muligt at genbruge murstenene individuelt, da mørtlen mellem murstenene er stærkere end selve murstenen. Murstenene er derfor skåret ud i firkantede moduler, forarbejdet og stablet for at skabe murene i Ressourcerækkerne. Metoden gør det muligt at genanvende mursten i stor skala.

Det er Lendager ARC og Lendager UP, der har udviklet metoden ud fra et ønske om at reducere CO2-udledningen i konstruktionsfasen samt minimere det spild og den mængde affald, der opstår i forbindelse med nedrivning af bygninger. Murstensmodulerne stammer bl.a. fra Carlsbergs historiske bryggerier i København og fra gamle skoler og industribygninger rundt omkring i Danmark.

Bygherre på projektet er NREP og Arkitektgruppen og MOE er rådgivende ingeniører. Det er Arkitektgruppen, der opfører projektet, og Robin Feddern, som er adm. direktør i Arkitektgruppen, synes det har været en spændende proces at opføre Lendagers pionerprojekt. ”Selvom vi har været i branchen mange år, er byggeri af upcyclede byggematerialer et helt nyt område for os. Derfor er det fantastisk nu at nå den milepæl, det er at fejre rejsegilde. Vi var ikke nået der til uden et stort engagement fra alle de involverende parter i byggeriet; herunder ikke mindst vores egen byggeledelse og håndværkerne på pladsen. Det er altid udfordrende at arbejde med noget, hvor man skal retænke tingene og ikke bare kan ”gøre som man plejer”, men alle har taget imod udfordringen med stor interesse, og det ser jeg som en stor styrke ift. en begyndende holdningsændring i en ellers konservativ byggebranche”.

"Vi har udviklet en metode til genanvendelse af mursten, hvor vi uden at gå på kompromis med pris, kvalitet eller æstetik kan spare op til 70 % co2 i byggefasen i forhold til konventionelt byggeri. Det er på verdensplan en nyhed, særligt i kommercielt byggeri som dette. Det er lykkedes, fordi vi i Lendager har specialiseret os i at se værdi, hvor andre ser affald, og skabe bæredygtige innovationer der kan implementeres på markedsvilkår”, forklarer Anders Lendager, CEO Lendager Group.

Den fortsatte udvikling af nye, bæredygtige løsninger i projekterne er et vigtigt fokusområde for både NREP, Arkitektgruppen og Lendager Group; både i virksomhedernes samarbejder og hver for sig.

De nye bæredygtige boliger, forventes indflytningsklare til sommer næste år.

Arkitektgruppen blev stiftet i 1986, og siden er der sket en del. Udgangspunktet er dog det samme: at skabe attraktive bolig- og erhvervsbyggerier, som afleveres til den aftalte tid, pris og kvalitet. Og altid med omtanke for investorerne, nærmiljøet og de mennesker der skal bo og arbejde i bygningerne. I dag er Arkitektgruppen en af de vigtigste aktører i branchen med over 6.000 boliger bag sig. Og CVR-nummeret er i øvrigt stadig det samme som før finanskrisen. Soliditet og kontinuitet er nemlig nøgleord. Det handler om, at vi ikke bare er en boligfabrik, men en virksomhed, der skaber plads. Hjem, der er bygget til mennesker og skabt med omtanke. Og af en kvalitet, der kan tåle livet.

Vedhæftede filer

Word-dokument